Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Νομίζετε ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα περιοριστεί μόνο στα μαγαζιά;

Με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο επιδιώκει να ικανοποιήσει την μεγαλύτερη επιθυμία του εδώ και καιρό: την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ετοιμάζονται άμεσα για άνοιγμα των καταστημάτων πάνω από 30 Κυριακές τον χρόνο και ανοίγουν τον δρόμο για ολοκληρωτική κατάργηση και μετατροπή των εμποροϋπαλλήλων σε σύγχρονους σκλάβους. Το λιανικό εμπόριο είναι ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που σημαίνουν  απλήρωτες υπερωρίες, σπαστά ωράρια, ακόμα και εντελώς ανασφάλιστη εργασία.
Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως αυξάνεται. Τα μαγαζιά που ανοίγουν τις Κυριακές απλώς «τεντώνουν» τα ήδη εξωφρενικά ελαστικά ωράρια των υπαλλήλων τους –δεν κάνουν νέες προσλήψεις. Κι αν υπάρχει ανάγκη για παραπάνω εργατικά χέρια καλύπτεται από θέσεις ημιαπασχόλησης  με λιγότερο από 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα μαθητείας, πρακτικής κλπ. που προσφέρουν τζάμπα εργασία στους επιχειρηματίες. Επιπλέον, τα μικρότερα καταστήματα (όπου υπάρχουν και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι) εξωθούνται σε κλείσιμο, όχι βέβαια γιατί σέβονται την εργατική νομοθεσία, αλλά γιατί το άνοιγμα τις Κυριακές ανακατανέμει τον τζίρο υπέρ των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων, οπότε έχουμε περισσότερους ανέργους.
Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση ή απλώς δεν πληρώνονται καθόλου. Η νόμιμη προσαύξηση ή  το επιπλέον ρεπό έχουν πρακτικά καταργηθεί, αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που δίνονται, οι συνέπειες της κυριακάτικης εργασίας στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων είναι οδυνηρές.
Με ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, απλώς μειώνονται οι εισπράξεις τις άλλες μέρες της βδομάδας και ο τζίρος ανακατανέμεται υπέρ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα “απελευθερωμένα” ωράρια και καλεί κάθε εργαζόμενο να σκεφτεί όχι ως καταναλωτής αλλά ως εργάτης:
 ·       Κάθε ευρώ που δίνεται τις Κυριακές σημαίνει περισσότερη υπερεκμετάλλευση και ανεργία
·       Κάθε φορά που ψωνίζεις Κυριακή, ενισχύεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την επέκταση της ελαστικής, απλήρωτης εργασίας
·       ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:
Απεργιακή συγκέντρωση: Κυριακή 7 Μάη στις 10πμ

Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου