Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Τα σπίτια μας και η μικρή λαϊκή περιουσία θυσία και πάλι για τη «σωτηρία των τραπεζών»…


Τετάρτη 3 Απρίλη, 
1.30μ.μ., 
Τσιμισκή και Αριστοτέλους
Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε (με τη συμφωνία και της Ν.Δ.) άλλο ένα νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς το οποίο (εν μέσω προεκλογικής περιόδου) παρουσιάζεται ως “μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας”.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερα παρουσιάζεται μέσα από τη θρασύτατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευτ. Τσακαλώτου ό,τι «η απόκτηση κατοικίας με στεγαστικό δάνειο αποτελεί ρίσκο»… Με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση θα ισχύσει μόνο για το 2019, ενώ τα όρια και τα εισοδηματικά κριτήρια είναι δραματικά περιορισμένα, γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται για δίχτυ προστασίας της κατοικίας αλλά εκ νέου «σωτηρίας των τραπεζών». Χαρακτηριστικά, για να μπει κανείς στην “προστασία” του νόμου, το υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000ευρώ (και τις 100.000 όταν πρόκειται για επαγγελματικό δάνειο, κατ' απαίτηση της Ε.Ε.) και το ετήσιο εισόδημά του δανειολήπτη τις 12.500ευρώ για μονομελές νοικοκυριό (21.000 για ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί με όριο τα 36.000ευρώ). Όταν μάλιστα τα όρια και τα κριτήρια αυτά δεν τίθενται για τη διαγραφή μέρους έστω του χρέους, αλλά για τη διαπραγμάτευση του τρόπου αποπληρωμής του (ελαφρύνσεων) και μάλιστα όχι πια στο δικαστήριο αλλά με την τράπεζα, πρόκειται για κυβερνητική πολιτική στην υπηρεσία των τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την επιβολή της πιο βάρβαρης πολιτικής ενάντια στο λαό.
Παρά την περί προστασίας της κατοικίας ρητορική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν νομοθετεί κανένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος για την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας (διαγραφή χρεών λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες και κράτος, ακατάσχετο πρώτης κατοικίας, κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) αλλά υιοθετεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις των τραπεζών και τους εκβιασμούς της Ε.Ε. Στη “μετα”-μνημονιακή εποχή, όχι μόνο δεν τελειώσαμε με τις πολιτικές αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας αλλά αντίθετα η κυβέρνηση πετά κάθε “φύλλο συκής” και απροκάλυπτα παίρνει κάθε μέτρο για τη διευκόλυνση της απαλλαγής των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια» και της συνεχούς παροχής νέων “ενέσεων” επιβίωσης. Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση όχι μόνο δεν προχωρά στη διαγραφή των χρυσοπληρωμένων δανείων με τα ατέλειωτα πανωτόκια, αλλά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και ως νέο δώρο στους τραπεζίτες, ρυθμίζεται η αποπληρωμή από τον κρατικό κορβανά μέρους της οφειλής παντελώς αδυνατούντων δανειοληπτών…
Παράλληλα δε μ’ αυτή τη νέα επίθεση στο δικαίωμα στη στέγη και για την επιτυχία μιας τέτοιου βάθους αντιλαϊκής πολιτικής εκτυλίσσεται και η ένταση της καταστολής και η κατάργηση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στις 15 του Μάη ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι δίκες των μελών του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τη συμμετοχή τους στις δράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς ενώ συνεχώς αυξάνονται και οι σχετικές διώξεις σε όλη τη χώρα.
Όμως αυτή η πολιτική δεν είναι ανίκητη. Η δράση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ και ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ μέσα από ανεξάρτητα κέντρα αγώνα, είναι ο μόνος δρόμος φραγμό να βάλουμε στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και μικρής περιουσίας, τους πλειστηριασμούς/κατασχέσεις, τις εξώσεις και τις διώξεις.

τηλ. Αλληλεγγύης-Επικοινωνίας-Ενημέρωσης: 6987101825

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου