Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κανένας μόνος του στην κρίση! Για ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη


Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που έφερε τεράστια φτώχεια (και φτωχοποίηση), ανεργία και εξαθλίωση και ταυτόχρονα κατάργηση κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, έρχεται σήμερα μια νέα παγκόσμια κρίση. Με την επιδημία του κορονοϊού που τέσσερις μήνες τώρα σαρώνει την μια χώρα μετά την άλλη, όχι μόνο αμφισβητείται η ίδια η ζωή μας, καθώς έχουν χαθεί ήδη πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές σ’ όλο τον κόσμο, αλλά γίνεται κι αυτή αφορμή για νέα επίθεση στα εργατικά και τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Γιατί η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη σημερινή κατάσταση φαίνεται σε μεγάλο βαθμό αναγκαία για τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά η μετεξέλιξή της σε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας (αμφισβητούμενη ακόμη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και απαγόρευση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης είναι πολιτικά απαράδεκτη καθώς φαίνεται να λειτουργεί σαν “άσκηση ετοιμότητας” του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στον εχθρό-λαό.
Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο η σκέψη μας είναι στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειες που βιώνουν όχι μόνο την αγωνία για τις συνθήκες ζωής, υγείας και εργασίας στο άμεσο μέλλον αλλά και την άμεση ανάγκη να εξασφαλίσουν το παρόν. Μπορεί πλειστηριασμοί να μην γίνονται για κάποιο διάστημα με κυβερνητική απόφαση, να μην μας ενοχλούν οι εισπρακτικές ή να έχουν πέσει οι ρυθμοί των διακοπών ρεύματος αλλά η εργοδοτική αυθαιρεσία και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων έφεραν, ήδη από την πρώτη στιγμή της ανθρωπιστικής κρίσης, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (πολλές φορές χωρίς πληρωμή των δεδουλευμένων) καθώς και μεγάλες περικοπές μισθών με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες ή ευπαθείς ομάδες που μέχρι τώρα σιτίζονταν από διάφορες δομές που έκλεισαν και χρειάζονται βοήθεια για την επιβίωσή τους. Επιπροσθέτως στην περίοδο που διανύουμε δημιουργούνται  μια σειρά από ανάγκες σε ομάδες ανθρώπων με χρόνια προβλήματα υγείας (στους οποίους συστήνεται να μην κυκλοφορούν καθόλου) ή μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είτε λόγω της κατάστασης στο διαλυμένο από όλες τις κυβερνήσεις Σύστημα Υγείας  είτε αδυναμίας ηλεκτρονικών συναλλαγών  κλπ., χρειάζονται τη στήριξη και την βοήθειά μας.
Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, της καραντίνας και απομόνωσης, ως ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ θεωρούμε αναγκαίο να προωθήσουμε το συντονισμό σωματείων της πόλης, τοπικών κινήσεων, φοιτητικών, κοινωνικοπολιτικών και νεολαιίστικων συλλογικοτήτων αλλά και ενεργών πολιτών σε ένα ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που, χωρίζοντας την πόλη σε περιοχές, θα μπορούσε (κόντρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας) να συνδράμει σε φτωχές λαϊκές οικογένειες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Καλούμε όλους και όλες που αυτό το διάστημα νιώθουν αβοήθητοι και απομονωμένοι, που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια για τις καθημερινές ανάγκες αλλά και (αλληλο)ενημέρωση για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο χώρο εργασίας ή συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες
στο τηλέφ.:  6 9 8 7 1 9 1 8 2 5
ή στο facebook: ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ενάντια στην κρίση
Το μεγάλο στοίχημα των ημερών είναι να μείνουμε υγιείς αλλά και να μην απομονωθούμε, να μην κυριευτούμε από το φόβο και την απαισιοδοξία. Να μείνουμε ενεργοί! Πρέπει να μάθουμε, λένε, να αποφεύγουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά να μην μας γίνει συνήθεια! Να φορέσουμε μάσκα, αλλά να μην σιωπήσουμε! Να πλύνουμε τα χέρια μας, αλλά την ίδια στιγμή να τα ενώσουμε με του διπλανού μας, να μην ξεχάσουμε να επικοινωνούμε, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον!
           ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου