Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Πλειστηριασμοί, πρόθυμοι συμβολαιογράφοι και άλλοι καλοθελητές

Μαζική η παρουσία των διαδηλωτών και την Τετάρτη 15 Φλεβάρη στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και για μια ακόμη φορά τράπεζες και κράτος δεν μπόρεσαν ν’ αρπάξουν λαϊκή κατοικία και περιουσία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και αυτή τη φορά ο αριθμός των πλειστηριασμών που έφτασαν τελικά στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν πολύ μικρός, αφού από την πλευρά των συμβολαιογράφων δεν προωθούνται πλειστηριασμοί που αφορούν κατοικίες με επισπεύδοντα τράπεζες, Δημόσιο ή Δήμους, σύμφωνα με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων. Η κατάσταση αυτή είναι βέβαια αποτέλεσμα της δράσης του κινήματος, της δυναμικής και της αποφασιστικότητας με την οποία αντιτασσόμαστε στην πολιτική της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο. Ακόμη πιο σίγουρο όμως είναι ότι θα συνεχιστεί μόνο αν το κίνημα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και θα έχει πραγματικά και οριστικά αποτελέσματα, με την αναχαίτιση και των νέων σχεδίων του αντιπάλου όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μόνο αν εντείνουμε, σχεδιάσουμε καλύτερα και επεκτείνουμε τη δράση σε κάθε ειρηνοδικείο αλλά και κάθε χώρο δουλειάς, κάθε γειτονιά, συσπειρώνοντας την κοινωνική πλειοψηφία.

Πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε την κατά συρροήν παραβίαση από την πλευρά συγκεκριμένων συμβολαιογράφων του νομοθετικού πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών. Μετά τις παραβιάσεις της προέδρου των Συμβολαιογράφων Θεσ/νίκης Μπιλίση-Χρουσαλά, την Τετάρτη 15/2 και σε πλειστηριασμό που αφορούσε απαιτήσεις της τράπεζας Πειραιώς για ένα μικρό κατάστημα και ένα υπόγειο χώρο στη λαϊκή γειτονιά των Συκεών, η παρευρισκόμενη συμβολαιογράφος, επέμεινε να προχωρήσει τη διαδικασία σε μια αίθουσα κατάμεστη από διαδηλωτές που απαιτούσαν τη ματαίωση του πλειστηριασμού. Προσπαθώντας να πετύχει την αναδιαπραγμάτευση της τιμής προσφοράς και τη μείωσή της προς όφελος της τράπεζας, κήρυξε άγονο τον πλειστηριασμό «λόγω μη προσέλευσης πλειοδοτών» και όχι λόγω της παρουσίας των διαδηλωτών και της αδυναμίας πραγματοποίησής του.
Να ‘ναι σίγουροι όμως και αυτοί που με παρόμοιους τρόπους παραβιάζουν κάθε νομότυπη διαδικασία και τα αφεντικά τους, οι τραπεζίτες, πως ούτε και την επόμενη φορά ούτε ποτέ, ούτε σ’ αυτόν τον πλειστηριασμό ούτε κανέναν που αφορά λαϊκή κατοικία και περιουσία δεν θα τα καταφέρουν. Θα είμαστε πάντα εκεί, στη δράση και τις λοβιτούρες των αρπακτικών φραγμό να βάζουμε.


Συνεχίζουμε και την επόμενη Τετάρτη 22 Φλεβάρη και κάθε Τετάρτη, 3.30μ.μ., στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης.

Και την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στη Συνέλευση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οργανώνουμε τις νέες δράσεις μας και την απάντησή μας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.


Υ.Γ.: Πολύ «δηλητήριο» πέφτει το τελευταίο διάστημα για το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ όχι μόνο από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια της αλλά και από συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση (και με τα ίδια ακριβώς “επιχειρήματα”), τα μέλη της οποίας συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ αλλά αδυνατώντας να επιβάλλουν τις απόψεις τους, αποχώρησαν.

Αντικείμενο της νέας επίθεσης ένας από τους πλειστηριασμούς της Τετάρτης 15/2, που αφορούσε ένα βιομηχανικό χώρο αξίας 1,4 εκατ. ευρώ (όπως δηλώθηκε από τον ιδιοκτήτη του) και έβγαινε σε πλειστηριασμό από την τράπεζα Πειραιώς. Προφανώς ένα ακίνητο με τέτοια αξία, από όποια πλευρά κι αν το εξετάσεις, δεν αποτελεί λαϊκή περιουσία. Γι αυτό και ως ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ δεν πήραμε θέση για το συγκεκριμένο πλειστηριασμό (όπως και για άλλον που αφορούσε σε διαφορά μεταξύ ιδιωτών, πρώην συζύγων). Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ακινήτου. Μπορεί πράγματι ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας να βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση μετά το κλείσιμο της (όχι μικρής) επιχείρησής του αλλά μάλλον όχι τόσο δεινή όσο αυτή που βρέθηκαν οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης του όταν απολύθηκαν. Και είναι σίγουρο ότι κι αν ακόμη κρατήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ούτε τους εργαζόμενους θα επαναπροσλάβει ούτε το ακίνητο θα μοιραστεί μαζί τους, δεν θ’ αλλάξουν ταξική θέση ούτε αυτός ούτε εκείνοι…

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικοτήτων που τον συναποτελούν και τις συνελεύσεις του ενεργεί με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Θέσεις του τύπου «να σώσουμε από τις τράπεζες που έχουν περάσει σε χέρια ξένων την περιουσία όλων των Ελλήνων» (και του ελληνικού κεφαλαίου μαζί) δεν μας αγγίζουν αφού ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα της δράσης μιλήσαμε για μια πολιτική που στερεί κάθε δικαίωμα από τα λαϊκά στρώματα για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση και να βγει από αυτήν με τους καπιταλιστές σε καλύτερες θέσεις. Ταχθήκαμε με το δικαίωμα στη στέγη, το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση και την περίθαλψη για όλους όσους ζουν σ’ αυτή τη χώρα (και των «λαθρο-έποικων» συμπεριλαμβανομένων, όπως μέλος της συγκεκριμένης πολιτικής οργάνωσης αποκάλεσε σε συνέλευσή μας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες). 
Ταχθήκαμε με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των άνεργων, των νέων και των συνταξιούχων, που σε κάθε περίπτωση έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, των καπιταλιστών, μικρών ή μεγάλων, ντόπιων ή ξένων.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα ή θα έχει ταξικό πρόσημο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του ή θα αφεθεί έρμαιο στις θέσεις και τις διαθέσεις διαφόρων φασιστικών, εθνικιστικών ή “πατριωτικών” μορφωμάτων.

2 σχόλια:

  1. Ταξικο προσημο. Σωστα. Ειναι σαν να λεμε ΄΄ εσωσα το σπιτι μου απο τον πλειστηριασμο, τα κλειδια ομως για να μπω μεσα τα χει αλλος΄΄. Δεν κοιταμε να παρουμε το οικοπεδο πρωτα στα χερια μας, κ μετα να δουμε τι θα το κανουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή