Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Στήριξη στον αγώνα των φοιτητών/τριών για αξιοπρεπή και δωρεάν στέγαση


Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη του στον αγώνα των εστιακών φοιτητών για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης. Το ζήτημα της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και κατ΄ επέκταση της φοιτητικής στέγης οφείλουμε να το εντάσσουμε στη συνολική πάλη του λαού και της νεολαίας ως αδιαίρετο αγώνα για την επιβολή των αναγκών της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας στο πλάι του εργατικού και λαϊκού κινήματος και συνέβαλλαν στην οικοδόμηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων στην πόλη μας.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες πανελλαδικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι και στις Εστίες της Θεσσαλονίκης η συντήρηση των κτιρίων έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι/ες των εστιών παραμένουν απλήρωτοι/ες και οι παροχές είναι πλέον μηδαμινές. Καθημερινά οι οικότροφοι έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όπως χαλασμένες τουαλέτες, τοίχους με μούχλα, σπασμένους σωλήνες, ενώ τα ασανσέρ χαλάνε κάθε εβδομάδα και η θέρμανση είναι ανεπαρκής. Αποκορύφωμα αποτελεί η επ’ αόριστον παύση λειτουργίας του εστιατορίου από τη Δευτέρα 20/11. Κι ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, στις ΦΕΘ συνεχίζουν να εισπράττονται με εκβιαστικό τρόπο τα παράνομα ενοίκια από τους οικότροφους και πολλοί φοιτητές πετιούνται έξω πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Για την κατάσταση αυτή που έχει επέλθει στις Εστίες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ευθύνες φέρουν η κυβέρνηση, ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι εργολάβοι. Το Υπουργείο Παιδείας  από τη μία, δεν προτίθεται πλέον να χρηματοδοτήσει συνολικά τη φοιτητική μέριμνα –σε απόλυτη συμφωνία με τις μνημονιακές κατευθύνσεις– και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από την άλλη, δεν φέρνει στην επιφάνεια ούτε τις οικονομικές του δραστηριότητες ούτε τις προθέσεις του.
Με το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων να έχει μειωθεί δραματικά στα χρόνια τις κρίσης είναι επόμενο ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας να χάνουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς, να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το κόστος φοίτησης κλπ., πλήττοντας έτσι συνολικά το δικαίωμα στη στέγη είτε πρόκειται για τη λαϊκή κατοικία, είτε για τη φοιτητική στέγαση.
Η απάντηση μας θα δοθεί μέσα από τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες λαού και νεολαίας ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, που από τη μία αρπάζει την λαϊκή κατοικία ακολουθώντας τις επιταγές του κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και από την άλλη στο χώρο των πανεπιστημίων παλεύει για ιδρύματα για λίγους και εκλεκτούς, υποχρηματοδοτώντας συνολικά την παιδεία και την φοιτητική μέριμνα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και Φοιτητική Μέριμνα
  • Άμεση επαναλειτουργία του εστιατορίου των Εστιών Θεσσαλονίκης. Ούτε σκέψη για παύση της σίτισης στις Εστίες.
  • Άμεση συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και των δωματίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
  • Διαμόρφωση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ.
  • Κατάργηση επιβολής ενοικίων.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έξω οι εργολαβίες από τις Εστίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου