Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Άμεσο άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων & επίταξη των ιδιωτικών κλινικών!


Η δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, ένα από τα ύψιστα αγαθά στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας και όχι εμπορικό προϊόν. Είναι κοινωνικό δικαίωμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους οικονομικά ισχυρούς.

Στην επέλαση του 4ου  κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε ν’ αγνοήσει ακόμη μια φορά επιδεικτικά τις προτάσεις των υγειονομικών και ν’ αφήσει τους πολίτες βορά στον covid 19. Επέλεξε συνειδητά κι έχοντας ήδη την δυσάρεστη εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, ν’ αποδυναμώσει το Ε.Σ.Υ. την ίδια ώρα που «κλείνει το μάτι» προς τους κλινικάρχες των ιδιωτικών κλινικών. Κι όλα αυτά ως συνέχεια όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που ξεκίνησαν το «τσεκούρωμα» νοσοκομείων και τοπικών ιατρείων επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη το 2013. «Τσεκούρωμα» που συνεχίστηκε κι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, παρά τις τεράστιες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη και φέτος Θεσσαλονίκη όπου με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αττικής έχουμε τον ίδιο σχεδόν αριθμό κρουσμάτων, την στιγμή που ξεκινούν οι βάρδιες στα δημόσια νοσοκομεία και δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ, η λύση δε μπορεί να είναι τα ράντσα και οι απλοί θάλαμοι!*

Την ίδια ώρα φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μένουν εκτός δημόσιου συστήματος υγείας και υπερπολυτελή ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πόλης πληρώνονται αδρά (από κράτος και πολίτες) και για τις στοιχειώδεις ακόμη ιατρικές πράξεις αλλά δεν επιτάσσονται. Την ώρα που μια σειρά ματαιώσεων προγραμματισμένων εξετάσεων και χειρουργείων έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών συνανθρώπων μας ως «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας, δεν μπορεί να προβάλλεται ως επίτευγμα της κυβέρνησης η μη ενίσχυση του αποψιλωμένου συστήματος υγείας, απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή του με το υγειονομικό κίνημα, τα σωματεία εργαζόμενων και τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες της πόλης για να απαιτήσουμε:

*    το άμεσο άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων της πόλης, “Λοιμωδών” και “Παναγία” και την επαναλειτουργία/ενίσχυση των τοπικών ιατρείων (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας)

*   την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και δομών υγείας χωρίς αποζημίωση

*    την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως προτείνουν οι υγειονομικοί και ο Π.Ο.Υ. (ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν test για όλους/ες κ.ά.)

 

Ο ι  ζ ω έ ς   μ α ς   δ ε ν   ε ί ν α ι   α ν α λ ώ σ ι μ ε ς !


*Και μερικά χρήσιμα στοιχεία (από την ΠΟΕΔΗΝ)

-536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό σε λειτουργία (από 3500 που προτείνει ο Π.Ο.Υ. με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας)

-ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ κάτω από το 60% και απώλειες σε προσωπικό για φέτος 9000 άνθρωποι (αναστολές εργασίας , συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις)

2 σχόλια: