Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Στις 8 του Οκτώβρη δικάζουν για άλλη μια φορά το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και εξώσεων, την αλληλεγγύη και την αντίσταση στην αρπαγή των σπιτιών μας

 


Λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική αθώωση στο εφετείο των αγωνιστών Η. Σμήλιου και Ζ. Κλεισιάρη, την ΤΡΙΤΗ 8 του ΟΚΤΩΒΡΗ, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη δίκη (ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ) για τους αγώνες τους κινήματος κατά των πλειστηριασμών το 2016-2018.

Στο εδώλιο θα καθίσουν τα μέλη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και του εργατικού κινήματος της πόλης Ηλίας Σμήλιος (δάσκαλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Θανάσης Αγαπητός (συνταξιούχος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και πρ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας), Ζήσης Κλεισιάρης (δικηγόρος, πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Σκουλάς (συνταξιούχος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ») και ο Μάκης Αναγνώστου (εργάτης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.). Οι πέντε αγωνιστές κατηγορούνται γιατί συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαρτίου 2018 και γενικότερα για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Ειρηνοδικείο και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στήνοντας ασπίδα προστασίας για το σπίτι και τη μικρή περιουσία φτωχών λαϊκών οικογενειών από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.

Τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστούν το δικαίωμα κάθε πολίτη στα αναγκαία για τη ζωή, όπως η στέγη, η τροφή, το ρεύμα, το νερό. Η παραπομπή τους σε δίκη και οι κατασκευασμένες κατηγορίες αποτελούν πρόκληση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και είναι καθαρά πολιτικές διώξεις που ασκούνται σε μια περίοδο οξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας εκφοβισμού της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσης των όποιων αντιστάσεων στις απάνθρωπες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.

Σήμερα που εργαζόμενοι κι άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση, με την ακρίβεια να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την ανεργία και την υποαπασχόληση να καλπάζει, με εικόνες εξαθλίωσης στις λαϊκές οικογένειες όπου λείπουν όλο και πιο συχνά όχι μόνο το φαΐ από το τραπέζι αλλά ακόμη και τα φάρμακα για την πιο απλή αρρώστια, η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται σε μικροεπιδόματα για τον λαό, σαν “ασπιρίνες για τον καρκίνο”. Η υπεροπτική κυβέρνηση της Ν.Δ.  φροντίζει μόνο για τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, μέσα από τον πόλεμο και την ενεργειακή, υγειονομική και οικονομική κρίση και δείχνει όλο και πιο καθαρά πόσο μακριά είναι από τις πραγματικές αγωνίες των ανθρώπων της βιοπάλης. Ταυτόχρονα εντείνει τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας (μόνο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να πλειστηριαστούν στους επόμενους τρεις μήνες 462 σπίτια, ενώ σε όλη τη χώρα θα γίνουν 15.000 πλειστηριασμοί!) και προχωρά στις  βίαιες εξώσεις από τα σπίτια αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας. 


Την αντιλαϊκή αυτή πολιτική η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με τον εκφοβισμό, τις δίκες, την άκρατη αστυνομική βία (όπως ακριβώς και τον Μάρτιο του 2018, όταν μεγάλη αστυνομική δύναμη και διμοιρίες των ΜΑΤ, χτυπούσαν αλύπητα, τραυμάτισαν και ψέκαζαν επί ώρες με χημικά τους διαδηλωτές που ζητούσαν να μην προχωρήσει η συμβολαιογράφος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της μικρής περιουσίας λαϊκών οικογενειών). Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται, όποιον δε σκύβει το κεφάλι στις επιταγές του κεφαλαίου. Γι αυτό χτυπάνε τους κοινωνικούς αγώνες και στοχοποιούν τους αγωνιστές, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες με τις γραβάτες κλέβουν ανενόχλητοι τα σπίτια και τη ζωή του κόσμου της εργασίας. Οι διώξεις και οι δίκες, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να περάσουν το μήνυμα ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη και δεν υπάρχει εναλλακτική στην κοινωνική βαρβαρότητα.

Οι κατηγορούμενοι συναγωνιστές δεν είναι μόνοι! Όλοι/ες μαζί θα δώσουμε κι αυτόν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και την πανηγυρική αθώωση όλων των διωκόμενων.

Την ΤΡΙΤΗ 8 του ΟΚΤΩΒΡΗ, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης η αλληλεγγύη μας θα γίνει ασπίδα για τους διωκόμενους αγωνιστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου