Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Προς τους συμβολαιογράφους Θεσσαλονίκης για τη Συνέλευση στις 12/2

ΚΑΛΕΣΜΑ
προς τους συμβολαιογράφους του Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης
Μετά από 4 Γενικές Συνελεύσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης (από τον Ιούλιο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2018) οι οποίες με τις αποφάσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη στάση του κλάδου των συμβολαιογράφων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τους πλειστηριασμούς, ο Σύλλογος προχωρά σε νέα Γενική Συνέλευση στις 12 του Φλεβάρη. Η Συνέλευση αυτή έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς γίνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη Συνέλευση της 28ης/1/18, στην οποία αποφασίστηκε (για τέταρτη φορά) η συνέχιση της αποχής. Παρά τη συγκεκριμένη απόφαση όμως, ορισμένοι/ες μεγαλοσυμβολαιογράφοι προχώρησαν τη διαδικασία πιστοποίησής τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα οι ίδιοι προκαλούν τη νέα γενική συνέλευση, όπου με πολυποίκιλους εκβιασμούς θα επιδιώξουν να άρουν την απόφαση για αποχή.
Η νέα αυτή Γεν. Συνέλευση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λίγες μέρες πριν την εφαρμογή στις 21 του Φλεβάρη των ηλεκτρονικών ως αποκλειστικού τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών, μιας διαδικασίας που αφήνει τη λαϊκή κατοικία και περιουσία παντελώς έκθετη στις αρπακτικές διαθέσεις τραπεζών και κράτους. Κυβέρνηση, Ε.Ε. και τράπεζες επιδιώκουν με πολύ πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο και ξεπερνώντας ταυτόχρονα το σκόπελο του κινήματος κατά των πλειστηριασμών να προχωρήσουν σε 130.000 πλειστηριασμούς στην επόμενη τετραετία. Στόχος τους, να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα “βαρίδια” των δανείων (για άλλη μια φορά στις πλάτες του λαού που πληρώνει σκληρά τα 233εκατ. ευρώ των ανακεφαλαιοποιήσεών τους) αλλά και να βάλουν χέρι σε ό,τι απέμεινε από τη λαϊκή περιουσία. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου όχι μόνο δεν δίστασαν να νομοθετήσουν την παγκόσμια πρωτοτυπία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (την “εν κρυπτώ και παραβύστω” δηλ. διενέργεια των πλειστηριασμών στους υπολογιστές μεγάλων συμβολαιογραφικών γραφείων), αλλά και να φτάσουν στην πιο άκρατη βία και καταστολή, ρίχνοντας χημικά ακόμη και μέσα στα δικαστήρια!
Σήμερα, με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών ως μοναδικού τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών, την επέκτασή τους και για τα άνω των 500 ευρώ χρέη προς το δημόσιο, την άρση της τοπικότητας του συμβολαιογράφου αλλά και τις πιέσεις της Ε.Ε. για άμεσες εξώσεις καθώς και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν για την κατάργηση των όποιων προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη απέμειναν, η επίθεση στη λαϊκή κατοικία και περιουσία γίνεται εντελώς απροκάλυπτα. Η κυβέρνηση (με ένα όργιο από ψεύδη για την παραπλάνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας και την κατασυκοφάντηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών), αντί να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις (και) στη σχετική με τους πλειστηριασμούς πολιτική της, επέλεξε πάλι να ταχθεί με τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των μεγάλων, ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων και τις εντολές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Ως κίνημα κατά των πλειστηριασμών και μέσα από το πανελλαδικό συντονισμό μας στείλαμε από την αρχή (και καθημερινά το επιβεβαιώνουμε) μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Με όποιον τρόπο και όπου κι αν προσπαθήσουν να κάνουν πλειστηριασμούς θα μας βρουν μπροστά τους! Όπως μέχρι τώρα στα Ειρηνοδικεία, έτσι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά!
Πιστεύοντας παραπέρα ότι είναι γνωστές οι θέσεις μας αλλά και η στάση μας όλο το προηγούμενο διάστημα, θέλουμε να επισημάνουμε μόνο δύο επιπλέον στοιχεία: Ως κίνημα κατά των πλειστηριασμών και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ειδικότερα, έχουμε θέσει ως στόχο του αγώνα μας την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και όχι φυσικά τη σωτηρία του οποιουδήποτε μεγαλοοφειλέτη που μπορεί αλλά αρνείται να πληρώσει τα χρέη του. Η διαφωνία μας λοιπόν δεν αφορά γενικά και χωρίς κριτήρια στη διενέργεια πλειστηριασμών αλλά έγκειται στη συγκεκριμένη μορφή που αυτοί παίρνουν σήμερα με βάση τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, που στρέφονται κατά της πολλαπλώς χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας,  στερώντας της βασικά δικαιώματα όπως η στέγη (που με κόπους μιας ζωής αποκτήθηκε) ή η δουλειά (με την έννοια του επαγγελματικού χώρου, είτε μαγαζί είναι αυτός είτε χωράφι). 
Είναι γνωστό επίσης (παρά τα λεγόμενα ομάδας μεγαλοσυμβολαιογράφων) ότι δεν εκφράσαμε ποτέ καμιά συνολική αντιπαλότητα με τον κλάδο των συμβολαιογράφων παρά μόνο με συγκεκριμένα μέλη του που θέτουν τα προσωπικά τους συμφέροντα καθώς και την πάση θυσία εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, πάνω από κάθε νομικό, ηθικό και κοινωνικό κανόνα. Γνωρίζουμε ότι και η πλειοψηφία των συμβολαιογράφων έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και υπό αυτή την έννοια μπορούν να κατανοήσουν τη σημερινή έξαρση του φαινομένου των πλειστηριασμών που έχουν ως αντικείμενο την κατοικία και μικρή περιουσία των φτωχών ή φτωχοποιημένων λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε τους Συμβολαιογράφους του Εφετείου Θεσσαλονίκης και στη νέα Συνέλευση να επιβεβαιώσουν τις ιστορικές για τον κλάδο τους αποφάσεις των προηγούμενων Συνελεύσεων, για αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς και άρνησης ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (και χρηματοδότησης της σχετικής πλατφόρμας) και μη πιστοποίηση στην πλατφόρμα, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για μια σειρά από ανάλογες αποφάσεις όλων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας και προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών για την εφαρμογή μιας πολιτικής που κατάφωρα βλάπτει στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα. 
Καλούμε τους Συμβολαιογράφους του Εφετείου Θεσσαλονίκης, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τράπεζες, κυβέρνηση και μεγαλοσυβολαιογράφους, να συνεχίσουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς και να συμβάλλουν, για άλλη μια φορά στη λήψη ανάλογων αποφάσεων από Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
Σας καλούμε (παρά τις όποιες διαφορές μας σε ιδέες ή απόψεις και προτάσεις για το θέμα των πλειστηριασμών) να μη δεχτείτε το ρόλο του "αποδιοπομπαίου τράγου" που κυβέρνηση, Ε.Ε. και τραπεζίτες σας επιφυλάσσουν, να μη γίνετε "συνένοχοι στο φόνο" της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Να διαλέξετε πλευρά: Ή με το λαό ή με τους τραπεζίτες, τα funds, τα ντόπια και ξένα αρπακτικά και αντίπαλοι του λαού!


[Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί σε μαζική παρέμβαση στη συνέλευση των συμβολαιογράφων, τη Δευτέρα 12 του Φλεβάρη, 3.30μ.μ., Καλαποθάκη 22]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου