Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αποφάσεις της Συνέλευσης Αγώνα στη Θεσσαλονίκη (20 Νοέμβρη 2017)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποφάσεις Συνέλευσης Αγώνα
Θεσσαλονίκη, 20/11/2017
Με συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από  εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, συντονισμούς και αγωνιστές του κινήματος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/11 η Συνέλευση Αγώνα που κάλεσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν πολλοί αγωνιστές και στην ολοκλήρωση της Συνέλευσης καταλήχθηκαν τα παρακάτω:
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος των δανειστών και του κεφαλαίου με επόμενη αιχμή την 3η μνημονιακή αξιολόγηση, που σημαίνει για άλλη μια φορά αντεργατικά μέτρα. Την ώρα που οι υπουργοί δηλώνουν δήθεν ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα για την 3η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει και προωθεί προς ψήφιση: τον αντιαπεργιακό νόμο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, την επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων, νέα μέτρα ενίσχυσης της φορολεηλασίας κ.ά.. Και όλα αυτά φορτώνονται στα προηγούμενα μέτρα που είτε έχουν ήδη εφαρμοστεί, είτε εφαρμόζονται σταδιακά, προκαλώντας τραγικές συνέπειες.
Κεντρικό ζήτημα της 3ης αξιολόγησης έχει τεθεί η θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το χτύπημα του μεγάλου κινήματος που έχει αναπτυχθεί για την προάσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Η δράση και οι νίκες του κινήματος έγιναν θέμα στις συνεδριάσεις της Ε.Κ.Τ, του eurogroup και του ΔΝΤ δείχνοντας την σημασία που έχει το ζήτημα για το τραπεζικό σύστημα, την κυβέρνηση και τους “θεσμούς”. Παράλληλα, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει ξεκινήσει ένα βρώμικο πόλεμο προπαγάνδας και καταστολής. Όπως, τονίσθηκε στην Συνέλευση το κίνημα όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο απαντώντας με κάθε τρόπο, στα ειρηνοδικεία, στα γραφεία των συμβολαιογράφων, στις τράπεζες, σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Στην Συνέλευση συζητήθηκε επίσης η νέα επέλαση της αντεργατικής επίθεσης κυρίως απέναντι στην νεολαία αλλά και σε μεγάλους χώρους του ιδιωτικού τομέα (εμπόριο, επισιτισμός, τουρισμός). Καθώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γίνονται πλέον κανόνας και όχι εξαίρεση, ο ελεύθερος χρόνος καταργείται (κυριακάτικη αργία, ελαστικά ωράρια, εντατικοποίηση) και ο νέος “συνδικαλιστικός” νόμος θα καταργήσει ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας ειδικότερα για τα πρωτοβάθμια σωματεία σε κλάδους με αυτά τα χαρακτηριστικά. Η δράση του Συντονισμού για την Κυριακάτικη αργία, του Δικτύου Ανέργων και άλλων συλλογικοτήτων που δίνουν μάχες σε αυτά τα μέτωπα πρέπει να γίνουν κτήμα και υπόθεση του συνόλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Η Συνέλευση Αγώνα συζήτησε την κατάσταση και εκτίμησε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενωτική αγωνιστική απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η σύγκρουση με όλο το σχέδιο και τα μνημόνια αλλά και αυτούς που τα επιβάλουν κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο. Ο συνδικαλισμός της ήττας και της υποταγής σε ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ δεν θέλει να οργανώσει κανέναν ουσιαστικό αγώνα, γιατί ως «κοινωνικός εταίρος» έχει αποδεχτεί την ουσία της πολιτικής αυτής. Χρειάζεται σύγκρουση και ρήξη. Χρειάζεται πρωτοβουλίες, ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα. Οι πολύμορφοι αγώνες που ήδη αναπτύσσονται δείχνουν πως είναι εφικτό να υπάρξουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για την ανατροπή της επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Ενάντια στην λογική της αναμονής που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, κρίνουμε ότι χρειάζεται σταθερά και οργανωμένα να συντονίσουμε το βηματισμό με όσο περισσότερα εργατικά σωματεία, συντονισμούς, συνελεύσεις και συλλογικότητες γίνεται. Να βαδίσουν μαζί όλες οι δυνάμεις του αγώνα, όλες οι συλλογικότητες του κινήματος. Να δράσουμε από κοινού σε σωματεία, συνελεύσεις, γειτονιές και μέτωπα. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να βγει ξανά στο προσκήνιο ο κόσμος της δουλειάς, της νεολαίας, της ανεργίας. Ξέρουμε ότι μόνο οι αποφασιστικοί αγώνες και η σύγκρουση με την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-εργοδοσίας-ΕΕ-ΔΝΤ μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει την επίθεση, να φέρει νίκες. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε ταυτόχρονα να συντονιστούμε σε ένα δίκτυο συλλογικών δράσεων για να στηρίξουμε κάθε εργατικό, φοιτητικό, λαϊκό σκίρτημα και διαμαρτυρία
Άμεσα προτείνουμε στα σωματεία, τις συλλογικότητες του αγώνα και τους αγωνιστές:
1. Δεν περιμένουμε την ψήφιση νέων μέτρων για να απεργήσουμε συμβολικά, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. Απέναντι στους «πουλημένους» νέους και παλιούς κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν συνελεύσεις με στόχο την άμεση και απεργιακή κλιμάκωση.  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε αγωνιστική συλλογικότητα σε παλλαϊκό Συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα στις αρχές Δεκέμβρη, σε ημερομηνία που θα αποφασίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία.
2. Στηρίζουμε τις δράσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και του Πανελλαδικού Δικτύου για το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με αρχή την συμμετοχή στην πανελλαδική μέρα δράσης με συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 22/11 στη 1μμ στο κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς. Καλούμε σωματεία και συλλογικότητες να κάνουν δική τους υπόθεση αυτό το κίνημα μετατρέποντας την πρώτη μέρα εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ή οποιασδήποτε άλλης μορφής) σε μέρα ξεσηκωμού με πολύμορφες δράσεις που μπορεί να συμπεριλάβουν και κήρυξη απεργιών ή στάσεων εργασίας
3. Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις (απεργιακές, εξορμήσεις, μπλόκα) ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τις δράσεις των σωματείων του εμπορίου και του Συντονισμού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ελαστικά ωράρια, τις Μαύρες Παρασκευές, Λευκές Νύχτες κτλ. Η Κυριακή 17/12 που θα είναι η επόμενη με ανοιχτά καταστήματα να γίνει όχι μόνο μέρα απεργίας αλλά μέρα δράσης συνολικά ενάντια στην αντιδραστική αντεργατική επίθεση με αιχμές τη νεολαία, τον κόσμο της ανεργίας/επισφάλειας, τους μαζικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα
4. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις των σωματείων της εκπαίδευσης και της νεολαίας ενάντια στις αλλαγές στο σχολείο.
5. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων χώρων και στηρίζουμε τις δράσεις τους. Κάθε απόπειρα της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων θα βρίσκει απέναντί της το σύνολο των σωματείων και συλλογικοτήτων που συντονιζόμαστε . Σ’ αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε όλους τους αγωνιστές που διώκονται και δικάζονται το επόμενο διάστημα για υποθέσεις που αφορούν την δράση σε εργατικούς και λαϊκούς αγώνες

6. Θα εκδοθεί αφίσα και προκήρυξη για την προπαγάνδιση συνολικά της δράσης μας ενάντια στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και των αγώνων που ξεσπούν στο πλαίσιο αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου